2030 ÉRD, FEHÉRVÁRI ÚT 63-65 | H-P: 8:00-17:00, SZ-V: ZÁRVA

Újdonságok a ŠKODA-tól 2022-ben


Lassan véget ér ez az év, így ideje számba venni, hogy a ŠKODA milyen újdonságokat tartogat nekünk 2022-ben?


 
Az autóipar, de a vásárlók számára sem volt egyszerű 2021. Amikor már azt hittük év elején, hogy a pandémia enyhít szorításából, akkor derült ki, hogy talpra állas nem lesz olyan gyors és egyszerű. Az ellátási láncok akadozása először csak lassuló gyártáshoz, majd annak teljes leállásához vezetett. Mindez hatással volt a kiszállításokra és így a megrendelésekkor visszaigazolt kiszállítási határidőkre. Meg persze az új modellek bemutatására is.
 
Pedig erre az évre is volt ütemezve újdonság bőven, amelyek rendes menetrend szerint mind kicsit korábbra voltak tervezve. Ilyen volt a frissített KODIAQ bemutatója, a teljesen megújult, negyedik generációs FABIA premierje, vagy a KAROQ frissítése is. A helyzet a szakértők szerint 2022-ben sem fog varázsütésre megváltozni, lassú javulást csak a következő év negyedik negyedévére várnak. Persze ettől még a kerék forog tovább, a munka nem áll meg.
 
2022 ŠKODA újdonságai
Ami már biztos, hogy az évet az ENYAQ iV egy új karosszériaváltozatával nyitja a márka. Január 31-én mutatkozik be az ENYAQ COUPÉ iV. Az újdonság több szempontból is érdekes. Az első rögtön a karosszéria, amellyel a szocialista éra óta először tér vissza a márka a kupé formához, még ha SUV és 5 ajtós változatban is. Bizton mondhatjuk, hogy hosszú idő óta az ENYAQ COUPÉ iV lesz a legizgalmasabb újdonság a ŠKODA-tól.
Ez azért is érdekes, mert ez lehetővé teszi, hogy növekedjen valamelyest a hatótáv, várhatóan kb. 10-15 kilométerrel. Ugyanis technikailag az ENYAQ és az ENYAQ COUPÉ teljesen azonos lesz. Ugyanazok a motorok, akkumulátorok stb. Illetve csak majdnem, hiszen a COUPÉ kivitel 50-es kivitelben nem lesz kapható. A teljesítmény 132, 150, 195 és 220 kW között lesz majd választható, hátsó- vagy összkerékhajtással. És itt álljunk meg egy pillanatra. Jelenleg a legerősebb motor 195 kW-os, vagyis 265 lóerős. A 220 kW-os kivitel (300 LE) azt jelenti, hogy ez lesz a legerősebb valaha szériában készült ŠKODA modell. Ez pedig nem lehet más, mint a régóta sejtetett RS kivitel. Így igazából dupla premier vár ránk.

Újdonságok a SKODA-tól: ENYAQ COUPÉ iV
Ééés ezzel véget is ért az újdonságok sora. Illetve majdnem. Ha végig nézünk a modellkínálaton, akkor láthatjuk, hogy az sosem volt még ennyire friss. A teljesen megújult FABIA, az OCTAVIA, a KAMIQ, a KAROQ és KODIAQ, a teljesen elektromos ENYAQ iV mind-mind fiatal modell. A felsorolásból kimaradt két modell egyikének, a SUPERB-nek az utódja csak 2023-ban érkezik, melynek érkezésével együtt költözik is modell gyártása Csehországból Szlovákiába, a Volkswagen pozsonyi gyárába. De erre még egy évet várni kell.
 
A másik kimaradt modell a SCALA. Persze nem azért maradt ki a felsorolásból, mert ne lenne viszonylag friss modell. 2019-ben mutatkozott be, és ezért joggal mondhatnánk, hogy korai még a frissítése. A SCALA fontos modellje volt a márkának, vele mutatkozott be a ŠKODA új formanyelve, és technikailag is olyan megoldásokat vonultatott fel, főleg a fedélzeti elektronika és az utastér területén, amely azóta megjelent az OCTAVIA-ban és a FABIA-ban is.

2022 SKODA újdonságai: SCALA 2022 kémfotó
Ennek ellenére a SCALA nem lett hangos siker. Persze ez nem kinézetének vagy szolgáltatásainak köszönhető, sokkal inkább annak, hogy nem találja helyét a modellpalettán és a vásárlók körében. Méretében a FABIA és az OCTAVIA közé ékelődik, helykínálata ez utóbbihoz állt közelebb egészen a FABIA negyedik generációjának megjelenéséig, és sajnos ez igaz az árára is. Így aztán sokan, akik SCALA-t vettek volna, egy nem is annyire éles fordulattal vitték haza az OCTAVIA valamelyik kivitelét. És ez a SCALA darabszámain is erősen érződik.
 
Ezért aztán úgy néz ki, hogy lépnek a ŠKODA vezetői, és ha igazak a hírek, már jövőre bemutatkozhat a frissített változat, amely nem csupán kívülről fog frissülni, de talán egy racionálisabb árcédula is társul majd a modell mellé. Persze ezek még csak pletykák, így nem árt fenntartással kezelni őket.
 
Forrás: https://csakaskoda.hu/2021/12/28/ujdonsagok-a-skoda-tol-2022-ben/

Vissza a hírek oldalra